Корпоративни решения

Потребителска електроника

Findy - лого бяло

Често задавани въпроси

Добре дошъл си в раздел въпроси и помощ! Тук сме за да ти съдействаме.

За продукта

Как работи тракерът?
findy използва информация от GPS/GLONASS/Galileo сателити и близките GSM клетки на мобилните оператори, за да изчисли позицията си, след което я изпраща до мобилното приложение посредством 2G интернет връзка. Приложението визуализира позицията върху карта на твоя телефон или таблет.

Тракерът прахо и водоустойчив ли е?
findyPet няма да работи под вода, но пристига със здрав силиконов влагоустойчив калъф, който ще го предпази от прах, дъжд и сняг.

Поддържа ли външна антена?
Устройствата findy нямат опция за добавяне на външна антена.

Трудно ли се включва?
findy се активира бързо и лесно. Можеш да го направиш с всеки наличен магнит или да използваш вградения под бялата точка на кутията. Просто следвай инструкцията от брошурата в кутията. За подробна информация виж тема “РАЗОПАКОВАНЕ & АКТИВИРАНЕ”.

Мога ли да изключа тракера?
Устройствата findy нямат външни бутони. Веднъж включен, тракерът преминава в режим на изчакване и не може да бъде изключен, докато не се изтощи батерията му.

Какво става ако продам тракера си?
Преди да продадеш/подариш на друг своето findy устройство, е необходимо да го изтриеш от приложението си. По този начин новият собственик ще може да го добави към новата си регистрация, сканирайки QR кода от брошурата.

Как да се свържа с екипа на Findy?
При възникнали въпроси или проблем с устройството можеш да ни пишеш в раздел “Support” от приложението. Отделно може да използваш формата за контакт от нашата страница www.findy.eu или да ни се обадиш на телефон +35928180953.

Необходим ли ми е Smart телефон, за да използвам тракера?
Да. За да използваш findy устройство трябва да имаш Smart телефон или таблет с операционна система Android 4.3 или по-нов или iOS 7 или по-нов.

Мога ли да рестартирам тракера?
Устройствата findy нямат външни бутони. Веднъж включен, тракерът преминава в режим на изчакване и не може да бъде рестартиран/изключен, докато не се изтощи батерията му.

Силиконовият калъф само в един размер ли е?
Да. Калъфчето е само в един размер, но пасва на почти всяка каишка.

За приложението

Как да инсталирам приложението Findy?
Мобилното приложение Findy е налично в Apple магазин и Google Play магазин. Просто влез в някой от двата магазина за приложения, в зависимост от операционната система на твоят телефон, в полето за търсене напиши “Findy” и натисни Enter или OK. Иконата на приложението Findy е с оранжев “F” на бял фон.
Избери я и натисни върху бутон “инсталирай”.

Безплатно ли е Findy приложението?
Да. Приложението е безплатно, но за да използваш Findy устройство трябва да закупиш абонамент, който да активира СИМ картата.

Защо трябва да се регистрирам?
Необходимо е да си направиш регистрация, за да можеш да добавяш устройства към профила си и да ги управляваш. По този начин устройството разпознава своя собственик и получава команди само от него, ако не е споделено с друг. Допълнително регистрацията ти позволява да използваш WEB версията на приложението от всеки компютър.

Как да създам акаунт/регистрация?
Регистрацията е бърза, лесна и безплатна само в две стъпки. Изтегли и инсталирай приложението Findy. Отвори приложението и избери “Register” от долната част на екрана. На първата стъпка въведи име, фамилия и Email, след което натисни големият оранжев бутон с надпис “NEXT”. На следващата стъпка въведи поне шест знака за парола и я повтори на долния ред. Остана да се съгласиш с общите условия и да натиснеш оранжевият бутон “REGISTER”. Готово!

Как да редактирам моите данни?
За да редактираш личните си данни, просто влез в приложението, избери оранжевите черти в горния ляв ъгъл на екрана и от появилото се меню избери “PROFILE”. Направи желаните промени и ги запамети с оранжевият бутон “SAVE”.

Как да възстановя забравена парола?
Можеш да нулираш паролата си бързо и лесно. Влез в приложението и от началния екран избери опцията “Forgot password?”. На следващата стъпка въведи Email-a, с който си се регистрирал и до няколко минути ще получиш Email с линк за нулиране. Натисни върху линка и въведи новата парола.

Какво е Findy WEB приложение?
Това е приложението Findy, но работещо през браузър от домашен компютър или лаптоп. Ако телефонът ти не е покрай теб или няма батерия, можеш да влезеш на www.findy.eu/app от компютър със същите потребителско име и парола и да потърсиш тракера си. Findy WEB приложението има пълната функционалност на мобилната версия.

С кои устройства е съвместимо приложението?
Приложението Findy може да се инсталира на всеки телефон или таблет с операционна система Android 4.3 или по-нов и iOS 7 или по-нов.

Колко Findy устройства мога да добавя?
Няма лимит на броя устройства в една регистрация. Може да имаш толкова, колкото искаш.

Колко тракера мога да следя едновременно?
Можеш да потърсиш всичките си устройства последователно, едно по едно и да превключваш между тях, но не можеш да ги следиш на един екран/карта едновременно.

Какво е споделяне на устройство?
Можеш да дадеш на някого временен достъп и права да търси твоето устройство.

Споделеното устройство ще има ли същите настройки, като моите?
Не. Всеки потребител вижда само зададените от него име, картинка и известия за всяко устройство, дори и на споделените с него на които не е собственик.

Как да споделя устройство?
За да споделиш устройство влез в мобилното или WEB приложение Findy, избери устройството което искаш да споделиш и от следващия екран избери “Настройки”, зъбчатото колело в горният десен ъгъл на екрана. От менюто избери опция “SHARE”, после бутон “NEW SHARE” от долната част на екрана и въведи Email с който се е регистрирал другият потребител. Задължително е и другият човек с когото споделяш устройството да има регистрация в приложението.

Как да спра споделянето на устройство?
За да спреш споделянето на устройство влез в мобилното или WEB приложение Findy, избери споделеното устройството и от следващия екран избери “Настройки”, зъбчатото колело в горният десен ъгъл на екрана. От менюто избери опция “SHARE”, после избери името към което е споделен тракера и избери бутон “UNSHARE”. Готово!

Какво е Трансфер на устройство?
Функцията “Трансфер” от настройките на всяко устройство ти позволява, да прехвърлиш твоите системните правата на собственик на тракера към друг потребител. След извършен трансфер устройството ще изчезне от регистрацията ти.

Как да прехвърля тракера си на друг човек?
За да прехвърлиш устройството си на друг влез в мобилното или WEB приложение Findy, избери устройството което искаш да прехвърлиш и от следващия екран избери “Настройки”, зъбчатото колело в горния десен ъгъл на екрана. От менюто избери опция “TRANSFER”, въведи Email с който се е регистрирал другия потребител и натисни бутон “TRANSFER”. Задължително е и другият човек да има регистрация в приложението. След извършен трансфер устройството ще изчезне от регистрацията ти.

Как да премахна мое устройство?
За да премахнеш някое от твоите устройства влез в мобилното или WEB приложение Findy, избери устройството което искаш да премахнеш и от следващия екран избери “Настройки”, зъбчатото колело в горният десен ъгъл на екрана. Най отдолу в менюто избери опция “REMOVE” и потвърди изтриването с бутон “YES”. След успешно изтриване, устройството ще изчезне от регистрацията ти и ще може отново да бъде добавено, чрез сканиране на QR кода от брошурата в кутията.

Как да променя име, снимка и известия на устройство?
За да промениш настройките на дадено устройство влез в мобилното или WEB приложение Findy, избери устройство и от следващия екран избери “Настройки”, зъбчатото колело в горният десен ъгъл на екрана. Натисни върху картинката на кучето за да избереш от наличните и потвърди с “OK” изборът си. Промени името на устройството или избери меню “NOTIFICATIONS” за да включиш или изключиш известията. За да запазиш промените, натисни отметката в горния десен ъгъл на екрана.

Мога ли да използвам една регистрация за няколко устройства?
Да. Можете да добавите неограничен брой Findy устройства към една регистрация.

Какъв трафик генерира Findy приложението на телефона ми?
Приложението Findy е много икономично и използва от 30MB до 50MB интернет на месец. Потреблението варира и може да надвиши 50MB според това, колко често използвате режим “сателитна снимка”. Отделно при често използване в нови територии, приложението ще изтегля нови части от картата на района за да може да визуализира терена, което ще увеличи трафика на данни.

Какво да правя ако приложението не работи?

 • Рестартирай телефона (устройството) си и опитай отново.
 • Ако проблемът e все още налице изтрий приложението, рестартирай телефона и инсталирай отново Findy.
 • Влез през WEB приложението на www.findy.eu/app и виж дали проблема е налице.
 • Ако проблема продължава се свържи с нас.

Свързаност и покритие

Трябва ли да си закупя СИМ карта?
findy идва при теб с вече инсталирана СИМ карта в него и не е необходимо да купуваш или поставяш друга. СИМ картата не може да се изважда или използва на друго устройство.

Кои мобилни оператори използва тракерът?
Инсталираната СИМ карата работи с всички оператори в България. Когато загуби 2G връзка от един, превключва автоматично към следващия с най-силен обхват. Така ти предоставяме максимално покритие на територията на страната.

Има ли значение кой мобилен оператор използвам?
Няма значение кой е твоят мобилен оператор. Необходимо е единствено да имаш интернет (мобилен или Wi-Fi) на телефона/таблета, от който използваш Findy приложението, за да имаш връзка с тракера.

Тракерът ще работи ли, ако няма мобилно покритие?
Ако тракерът се намира в зона без покритие/сигнал и по-точно без 2G мобилен интернет, няма да може да докладва. В този случай, при търсене приложението няма да може да зареди картата и ще остане на екрана за търсене 4 минути, след което ще изпише “опитай пак” – “TRY AGAIN”. Върнете се на началния екран и потърсете устройството отново.

Къде работи тракерът?
Findy устройствата работят навсякъде където има 2G мобилен интернет. Активното проследяване в възможно само на открито, където има силен GPS сигнал.

Тракерът работи ли в други държави?
Всички Findy устройства работят в над 160 държави по света. Единственото условие е да има наличен 2G мобилен интернет.

На какво разстояние работи тракерът?
Findy устройствата работят в цял свят, без ограничение в разстоянието между теб и тракера. Ти може да се намираш в една държава, тракерът в друга и пак ще можеш да го използваш. Единственото задължително условие е тракерът да се намира в зона с покритие на 2G мобилен интернет, за да може да получава команди от теб и да докладва обратно.

Какво да направя, ако нямам връзка с тракера?

 • Ако нямаш връзка с устройството първо се увери, че ти и тракерът сте в зона с наличен мобилен интернет. Може да имаш пълен обхват, но ако няма наличен мобилен интернет, няма да имаш връзка с тракера.
 • Ако ти и тракерът се намирате в сграда или в подземие, излез отвън с устройството и го потърси отново
 • Ако и това не помогне, провери дали устройството е включено/работи като погледнеш през USB буксата и изчакаш 20 секунди, за да видиш премигваща синя светлина. При включено устройство в режим на изчакване ще видиш синя светлина премигваща веднъж на 3-4 секунди. Ако такава липсва, активирай устройството отново като прилепиш магнит към тракера, под надписа FindyPet за 5 секунди и изчакай 90 секунди преди да го потърсиш отново.
 • Ако все още нямаш връзка с устройството, се свържи с нас.

Батерия и зареждане

Какъв е капацитетът на батерията?

 • findyPet разполага с 850 mAh Li-Ion батерия.
 • findyOne разполага с 850 mAh Li-Ion батерия.
 • findyRide разполага с 850 mAh Li-Ion батерия.
 • findyBike разполага с 2000 mAh Li-Ion батерия.
 • findyCar разполага с 5600 mAh Li-Ion батерия.

Колко издържа батерията?

 • findyPet, findyOne и findyRide издържат до 20 дни в Standby режим или 7 до 10 дни нормално използване по 4-5 търсения на ден
 • findyBike издържа до 3 месеца в Standby режим или до 30 дни нормално използване по 4-5 търсения на ден
 • findyCar издържа до 6 месеца в Standby режим или до 45 дни нормално използване по 4-5 търсения на ден

Как мога да проверя нивото на батерията?
Можеш да провериш последното известно ниво на батерията за всяко свое Findy устройство от приложението. За актуалното ниво на батерията трябва да потърсиш тракера и когато се установи връзка с него и приложението зареди картата, ще разбереш текущото ниво на батерията. Причината, за да не показва постоянно актуалното ниво на батерията, е че тракерът е винаги в режим на изчакване и не докладва, освен ако не бъде потърсен. Така той издържа до пет пъти повече от конкурентните тракери на пазара.

За колко време се зарежда батерията?

 • findyPet, findyOne и findyRide се зареждат за около 2 часа и 30 мин. с зарядно поне 1 ампер.
 • findyBike се зареждат за около 6 часа с зарядно поне 1 ампер.
 • findyCar се зареждат за около 12 часа с зарядно поне 1 ампер.
  С по-слабо зарядно или чрез USB от лаптоп ще отнеме повече време.

Мога ли да зареждам findyPet по всяко време преди изчерпване на батерията му?
Можеш да зареждаш устройството при всяко ниво на батерията, без да се притесняваш че ще я повредиш. Всяко Findy устройство идва със специално калибрирана батерия, която не позволява да бъде презаредена. Препоръчваме да зареждате устройството при нивото на батерията от 30% или по-малко, ако се наложи проследяване за дълго време.

Мога ли да зареждам findyPet с всяко зарядно или външна батерия – Power банка?
Можеш да зареждаш устройството с всяко USB зарядно или външна батерия. Единственото условие е да е с мощност поне 1 ампер.

Има ли значение колко волта е зарядното?
FindyPet трябва да се зарежда единствено с 5 волта зарядно или Power банка.

Какво става когато батерията се изтощи?
При изтощаване на батерията устройството ще се изключи и няма да има връзка с него. След зареждане на батерията винаги проверявай дали тракерът се е активирал като го потърсиш от приложението и изчакаш картата да се зареди. Ако няма връзка с устройството, го включи отново следвайки инстукциите от ръководството в комплекта и изчакай 90 секунди преди да го потърсиш.

Поръчка и доставка

Как да поръчам/купя устройство?
Избери продукт и натисни бутон “ПОРЪЧАЙ”. От новия прозорец избери количество, абонамент и цвят калъф (или и трите за +20 лева) и натисни бутон “Добави в количката”“ADD TO CART”.
От новата страница провери дали всичко, което си избрал е налично. Ако имаш код за отстъпка/промо код, го въведи от меню “USE COUPON CODE” и натисни бутон “ПЛАЩАНЕ”.
От новия екран маркирай “ПЛАТИ КАТО ГОСТ” и натисни бутон “ПРОДЪЛЖИ“, а ако имаш регистрация, натисни бутон “ВЛЕЗ” и после бутон “ПРОДЪЛЖИ”.
Стъпка 1 – въведи своите данни и адрес за доставка и натисни бутон “ПРОДЪЛЖИ“. Тук е моментът да отбележеш дали искаш фактура и да въведеш данни на компанията.
Стъпка 2 – избери начин на доставка – безплатна до офис на ЕКОНТ в България или платена чрез DHL за друга държава и натисни бутон “ПРОДЪЛЖИ“.
Стъпка 3 – избери начин на плащане (с карта или наложен платеж), добави коментар (в кои дни и по кое време ще си на адреса), остави телефон за връзка с теб, маркирай с отметка “Съгласен съм с общите условия” и натисни бутон “ПРОДЪЛЖИ“.
Стъпка 4 – провери за последно дали всичко е актуално в поръчката и я финализирай като натиснеш бутон “ПОТВЪРДИ ПОРЪЧКАТА”.
Готово! Ще получиш Email с номер на твоята поръчка.

Колко струва доставката?
Доставката на територията на България е безплатна до офис на ЕКОНТ. За цени на доставка извън България се свържи с нас.

Какво е времето за доставка?
Доставката е от 1 до 3 работни дни, с изключение на официални празници. За населени места, в които няма офис на ЕКОНТ може да има определени дни за посещение от куриер. Доставката за други държави в ЕС посредством DHL е до 7 работни дни. За информация за доставка извън Европа се свържи с нас.

Как да проследя пратката си?
За доставка в България ние ще се свържем с теб в деня на изпращане и на другия ден ще е при теб. За доставка извън България ние ще ти изпратим номер за проследяване “Tracking ID”, чрез който ще можеш да проследиш пратката.

Какво да направя, ако не получа пратката си?
За пратки в България се свържи с нас. За пратки извън България провери номера за проследяване на пратката “Tracking ID”. При продължаващ проблем се свържи с нас.

Какво да направя, ако искам да променя адрес/час за доставка, след като съм завършил поръчката?
За промяна на адрес, час и данни за доставка се свържи с нас. За поръчки в България които вече са изпратени, ще заплатиш разходите за пренасочване към новия адрес (ако има такива). За поръчки извън България се свържи с нас.

Ще платя ли митническа такса за доставката?
За доставка в рамките на ЕС не се начисляват митнически такси. За доставка извън ЕС се начислява митническа такса, която варира според държавата.

Гаранция

Каква е гаранцията на тракера?
Всички Findy устройства имат 24 месеца гаранция.

Гаранцията важи ли в цял свят?
Гаранционното обслужване важи само на територията на България. Ако имаш проблем с устройството, който не може да бъде отстранен от разстояние, ще се наложи да изпратиш тракера до нашия офис в гр. София, кв. Красно село, бул. Гоце Делчев 5

Къде да намеря гаранционната карта?
Брошурата в кутията е едновременно гаранционна карта и ръководство за употреба. Затова я пази.

Какво да правя при проблем с тракера?
Ако не можеш да откриеш отговор/решение на проблема в категория “Въпроси & отговори”, се свържи с нас.

Абонамент и плащане

Колко опции за абонамент имам?
Абонаментите са три:

 • За 3 месеца – 19,55 лева с ДДС
 • За 6 месеца – 29,35 лева с ДДС
 • За 12 месеца – 48,95 лева с ДДС

При плащане от приложението, Google и Apple начисляват допълнителна комисионна над нормалната цена. Затова препоръчваме да заплащате новия абонамент от нашата страница, от категория АБОНАМЕНТ

Има ли допълнителни такси и Премиум пакети?
Няма допълнителни/скрити такси или ограничение в използвания трафик. Винаги имаш пълен премиум пакет, дори и в държави извън ЕС. При плащане от приложението, Google и Apple начисляват допълнителна комисионна над нормалната цена

Трябва ли да подпиша договор?
Findy е предплатена услуга без договори и обвързване. Плащаш, само когато ползваш. Единственото условие е да имаш поне една платена активация за 3, 6 или 12 месесеца в рамките на годината, за да не се закрие услугата.

Мога ли да прехвърля абонамента си на друго Findy устройство?
Можеш да прехвърлиш оставащия абонамент от едно устройство към друго, но за целта трябва да ни се обадиш. Не можеш да го направиш сам.

Мога ли да удължа абонамента си по всяко време?
По всяко време можеш да заплатиш нов абонамент и той да удължи съществуващия.

Как мога да проверя кога изтича абонамента ми?
За да провериш крайния срок на абонамента си, влез в приложението Findy, избери устройство, натисни “Настройки” в горния десен ъгъл на екрана и от менюто избери “SUBSCRIPTION”.

Проблеми с приложението

Защо не виждам устройството в приложението?
Този проблем може да възникне, само ако си направил повече от една регистрация с почти еднакви мейли и си добавил устройство в първия акаунт. В такъв случай излез от този акаунт и влез с втория. Премахни устройството от грешния акаунт и го добави към верния. Ако проблемът не изчезва, моля свържи се с нас.

Защо не мога да вляза в приложението?
Увери се, че въведените мейл и парола са правилно изписани. Ако това не помага, пробвай да инсталираш приложението отново. В случай, че не си сигурен или не си спомняш паролата си, натисни “Forgot password” и следвай инструкциите. Ако все още не можеш да влезеш в приложението, моля свържи се с нас.

Защо не мога да сканирам QR кода, за да добавя устройството?
Ако камерата на телефона ти не може да сканира QR кода от брошурата, влез на www.findy.eu/app и влез, въвеждайки мейла и паролата си. Кликни на “Add device” и въведи 5 буквения код. Ще го намериш, изписан под QR кода.

Защо приложението не зарежда картата и остава в режим на търсене за дълго време ?
Ако приложението остане в режим на търсене и не може да открие устройството, провери дали твоето findy е включено. Ако е включено, но приложението продължава да търси, изчакай 4-5 минути, докато видиш съобщение „TIME OUT REQUEST“. Видиш ли това съобщение, върни се една стъпка назад и натисни oтново бутона „GO FINDY!“. Важно е в следващите 5 минути мобилното устройство, през което ползваш приложението, да бъде отключено и екрана да не изгасва.

Защо при търсене на устройството виждам син/черен екран?
Ако при търсене на устройството приложението зареди син екран, това може да се дължи на невъзможност то да определи началната си GSM позиция, поради проблем в близките клетки на мобилните оператори. Ако при търсене на устройството приложението зареди черен екран, това може да се дължи на временен проблем в системите на Google. При наличие на някой от двата проблема се върни една стъпка назад и потърси устройството отново.

Разопаковане и активиране

Какво има в кутията?
В кутията ще намериш:

 • един брой устройство findy
 • един брой силиконов калъф (само за findyPet)
 • един брой USB кабел (без зарядно)
 • 2 в 1 ръководство за употреба и гаранция
 • вграден магнит в стената на опаковката под бялата точка, когато надигнеш капака

Как да активирам устройството?
За да включиш/активираш устройството, е необходимо да допреш магнит за 5 секунди към лицевата страна на тракера, под надписа “FindyPet”. Можеш да използваш всеки магнит или вградения в опаковката под бялата точка, видим при надигане на капака на кутията. При прилепяне на магнита към тракера, под надписа “FindyPet” ще забележиш бледа червена постоянна (не премигваща) светлина. В следващите 90 секунди ще се редуват червена и синя премигващи светлини, които накрая ще се успокоят и ще остане само синя светлина веднъж на 3-4 секунди. Ще получиш PUSH известие от приложението, че тракерът е включен и ще е налично нивото на батерията. При избор на устройството бутонът за търсене “GO FINDY!” ще бъде активен.

Къде в кутията се намира вградения магнит?
Вграденият в опаковката магнит се намира под бялата точка, която се вижда при надигане на капака на кутията.

За регистрация в сайта

Как да се регистрирам?
Регистрацията в сайта на Findy е бърза, лесна и безплатна. Стъпка 1 – натисни върху иконата с човече в горния десен ъгъл на екрана, до пазарната количка и избери опция “Регистрация” от падащото меню. Стъпка 2 – от новия прозорец въведи своите данни, измисли си парола и я повтори, съгласи се с общите условия и натисни бутон “ПРОДЪЛЖИ”. Готово!

Как да променя име, Email и парола?
За да промениш своята лична информация, е необходимо първо да се впишеш на страницата на Findy с потребителското си име и парола. После избери опция “Редактиране на профил”, промени желаните данни и запиши промените с натискането на бутон “ПРОДЪЛЖИ”. Готово!

Как да възстановя забравена парола?
Можеш да нулираш паролата си бързо и лесно в няколко стъпки.
Стъпка 1 – натисни върху иконата с човече в горния десен ъгъл на екрана, до пазарната количка и избери опция “Вход” от падащото меню.
Стъпка 2 – избери опция “Забравена парола”.
Стъпка 3 – въведи Email, с който си се регистрирал и натисни бутон “ПРОДЪЛЖИ”. До няколко минути ще получиш Email с линк за нулиране. Натисни върху линка и въведи новата парола

Известия

Какви известия ще получавам от устройството?
Ще получаваш два вида известия. Първият вид са активни известия – открито устройство, устройството заспива, устройството е включено/изключено. Вторият вид са системни известия – за ниско ниво на батерията, за споделено устройство, за трансфер на устройство и за изтрито устройство.

Как да променя/спра известията?
За да промениш/спреш известията, отвори приложението, избери устройство от списъка, иди в Settings -> Notification и промени настройките. Можеш да активираш или деактивираш известията според желанията си.

Как и къде ще получавам известията?
Активните известия ще ги получаваш като PUSH съобщения на екрана на телефона. Системните известия ще ги получаваш на посочения от теб Email.