Корпоративни решения

Потребителска електроника

Findy - лого бяло

Блог

Грижа за кучешките лапи през зимата

Грижа за кучешките лапи през зимата

Кучето и снегът

Всяка зима един от най-приятните моменти е заваляването на първия сняг. Белият цвят и чистотата, с която той покрива всичко предизвиква хубави емоции у малки и големи. Както и у техните кучета, разбира се. Почти всички кучета се радват на снега и обичат да тичат и играят на воля в него.

За съжаление, обаче снегът може да донесе и проблеми за вашите четириноги приятели. Ходенето и особено тичането по заледени повърхности е много трудно и дори опасно. А препаратите и солта, с които се обработват улици и тротоари са силни и могат да проникнат лесно между пръстите на кучето ви. А ако по самите му лапи има суха или напукана кожа, това може да доведе до дразнене, възпалние и трудно зарастващи рани и язви, както и до дерматит. 

Невъзможно, а и непрепоръчително е да ограничавате излизанията, разходките и игрите в снега. Затова можете да вземете някои мерки, с които да ограничите и намалите вероятността от появата на такъв тип проблеми. 

Първият и много лесен начин за справяне с тази ситуация е преди разходка да намажете възглавничките на лапите с крем, който създава защитен филм. Разтрийте го добре по цялата повърхност, за да бъде тя равномерно защитена. Можете да намерите под формата на крем, балсам или спрей във всеки зоомагазин и ветеринарна аптека. 

Другото предимство на тези продукти е, че предпазват и от измръзване.

За по-дребните и декоративни породи кучета се предлагат и специални обувки, но за да изберете този вариант, трябва да сте напълно сигурни, че обувките няма да предизвикат дискомфорт и животното ще може да се движи нормално и свободно с тях.

По време на престоя навън, избягвайте тротоари и места, видимо посипвани и обработвани с химикали, за да намалите верояността от досег с кожата на кучето ви.

След края на разходката при прибирането вкъщи е важно с кърпа, напоена с топла вода или директно под течаща вода (нито гореща, нит студена) да измиете и почистите старателно лапичките, за да премахнате напълно всички остатъчи и от мръсотия, и от лед и сол. Не забравяйте да почистите и самите крака и козината по корема със същата цел. 

Ако забележете рана, протриване или напукана част по възглавничките, започнете своевременно и адекватно лечение, за да ограничите развитието на инфекции и по-сериозни възпалителни процеси. 

Редовната и старателна грижа за крачетата на вашия другар ще ви спести много неприятни емоции, болка и дискомфорт и ще ви осигури време в спокойни игри навън. 

1 thought on “Грижа за кучешките лапи през зимата”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *