Корпоративни решения

Потребителска електроника

Findy - лого бяло

Блог

Как да намерим изгубеното си куче ?

Как да намерим изгубеното си куче ?

Какво да правим, ако загубим кучето си ?

Прочетете нашите съвети за това как да реагирате в първите минути и часове след като установите липсата на четириногия си другар. 

На пръв поглед това не звучи като нещо, изискващо особени умения, но хората в страха и притеснението си често губят ценно време за реакция или не знаят как да започнат търсенето.

Статистическите данни по темата не са особено обнадеждаващи. Те сочат, че само 16% от изгубените кучета биват намерени и се връщат при истинските си стопани. Цифрата е доста обезкуражаваща, но в случай, че вече сме изпаднали в такава ситуация трябва да се мотивираме и да направим всичко възможно, за да открием липсващия си любимец.

Както вече споменахме в 84% от случаите това не е никак лесно, но в следващите редове сме се постарали да опишем действията, които да предприемем и стъпките, които да следваме, за да доведем нещата до щастлива развръзка.

Сигурни ли сме, че кучето ни е наистина изчезнало?

Преди да обявите кучето си за загубено, уверете се, че наистина го няма и не можете да го откриете. Може да звучи смешно, но има случаи, в които се оказва, че животното се е заиграло наблизо и не чува виковете на стопаните си, скрило се е под паркирала кола или просто е седнало в сянка или под храсти и не идва продължително време, въпреки че ни вижда и чува, че го викаме.

Ако четете този текст, вероятно сте се убедили, че кучето Ви не е наблизо и имате нужда от помощ, за да го откриете. Все пак напомняме, че има случаи, в които се паникьосваме твърде рано и не реагираме адекватно, изгубвайки кучето от поглед, докато то реално е съвсем близо до нас.

Какво точно е накарало кучето да изчезне ?

След като установите, че домашният Ви любимец е наистина изчезнал, ще бъде полезно да установите как точно се е случило това? 

Изгубен е по време на разходка, излязъл е сам през отворена врата или прозорец, промушил се е под ограда, избягал е, подплашен от коли, други кучета или шум, на познато или непознато за него място се е случило това? 

Тези въпроси изглеждат на пръв поглед елементарни и безсмислени, но те всъщност ще Ви дадат ориентир затова как точно се е чувствало животното точно в този момент и ще Ви бъдат насока за размисъл къде може да бъде то. Куче, излязло само през отворена врата е по-вероятно да се разхожда спокойно в близост до дома си, докато уплашено и подгонено куче може да спре много далеч, да е дезориентирано и много уплашено. Куче, изгубено по време на лов може да се е отдалечило на километри, гонейки следа, докато куче усетило разгонена женска в населено място може да е пред съседен двор или на другия край на парка. Огромно значение има дали то познава мястото, разхожда се ежедневно там и би се ориентирало и само или е на съвсем ново и непознато място и вероятността да намери пътя назад е твърде малка. 

А ако имате подозрения за кражба, тогава незабавно трябва да потърсите помощта на компетентните органи.

Също така е много важно да прецените правилно от колко точно време липсва кучето / в случай, че установите липсата му в последствие/. Куче, избягало преди 20 минути е по-вероятно да е по-близо спрямо куче, липсващо от 2 часа. Информацията за този времеви интервал ще Ви помогне за правилното организиране на търсенето.

Има ли кучето Ви GPS устройство на каишката си ?

Във високотехнологичния век, в който живеем, устройствата за намиране на изгубени любимци не са нещо ново и непознато. Дори напротив. Пазарът предлага много варианти според бюджета и нуждите Ви. Можете да проучите варианти като FindyPet. Устройството е разработено, създадено и реализирано от екип млади предприемачи в България. 

В случай, че разполагате с такъв тип устройство на каишката на кучето си, шансът да го намерите веднага е доста голям. Просто следвайте инструкциите за експлоатация. 

Ако обаче четириногият беглец не е снабден с gps устройство, не губете надежда. Има още много начини, с които да го намерите.

Организиране на търсенето в първите часове

1. Осигурете кой да остане на мястото, на което сте се разделили с кучето си или в дома Ви, ако то е изчезнало оттам. Нека това да бъде член на семейството или приятел, когото животното познава. Това е нужно по две причини – ако кучето се завърне само или ако бъде открито и върнато в случай, че сте посочили адреса си на медальона му.

2. Вземете снимка на кучето Ви, на която то се вижда достатъчно ясно. В днешно време повечето от нас разполагат със смартфони и е достатъчно да носите телефона със себе си, за да показвате снимка на кучето Ви на хората, които срещате, да ги питате дали са виждали такова куче, както и да им дадете координати за връзка с Вас в случай, че го видят някъде. Ако все пак нямате снимка на Вашето собствено куче в телефона си, намерете произволно изображение в интернет на куче от същата порода и показвайте нея. Наблегнете на отличителните белези на Вашето собствено куче /цвят на каишката, особености на опашката, петна по козината и др./ и споменете името му пред всеки, който срещнете и би могъл да Ви помогне. Ако кучето Ви е от рядко срещана порода, наблегнете на описанието на външния му вид повече, отколкото на самата порода. Не всеки може да направи разлика между пекинез и японски хин например.

3. Вземете със себе си фенерче или отново ползвайте смартфона си като такова. Това ще бъде необходимо, за да можете добре да огледате под паркиралите коли, в храсти, дупки, шахти или други подобни места, на които може да се скрие уплашено животинче. Също така, ако се свечерява или е вече тъмно, трудно ще видите кучето дори и да е в близост до Вас.

4. Ако можете, вземете по време на търсенето нещо, което издава силен звук като свирка например. Особено, ако сте в гора, поле или друга местност от подобен тип, където гласът Ви може лесно да се изгуби.

5. Ако първите няколко часа търсене са били безрезултатни, не се отчайвайте и не продължавайте обикалянето до пълно изтощение. Дори напротив. Приберете се, за да отпочинете.

Очаквайте продължението на статията през следващата седмица. 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *