Корпоративни решения

Потребителска електроника

Findy - лого бяло

Блог

Как да не се загубиш в гората?

Как да не се загубиш в гората?

Отговорът е лесен: Винаги стой на обозначените пътеки, стриктно следвай маркировката и не се отделяй от групата или опитния си водач. Това вече ти е много добре известно. Но, ако, си авантюрист по душа и искаш наистина да се слееш с природата и да усетиш дивото й, тези съвети ще останат зад гърба ти. Разбира се, трябва да си уверен, че ще може да се прибереш невредим у дома. Можеш да прочетеш предварително и Научи повече как да упражняваш умението си за ориентация.

При навигирането е важно да не разчиташ само и единствено на техниката. ​Ефективната и гъвкава ориентация е комбинация от умения и обучение, които те подготвят за всяка ситуация, в която може да попаднеш.

Някои техники работят много добре в гъсти гори. Други само, когато небето е ясно. Има и такива, които ще ти помогнат в ограничен обхват или пък само на дълги разстояния.

ПРАКТИЧНИ И ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ       

#1 – Преди да излезеш от вкъщи

Това е урок, който доста често се подценява и пренебрегва.

Никога не тръгвай на приключение в гората, ако не си се подготвил. Не е нужно да е сложно, но е животоспасяващо да притежаваш основните познания за ориентиране.

Първото правило: сподели на своите близки къде отиваш, откъде ще минеш и кога се очаква да се прибереш. В случай че нещо ти се случи, те ще знааят къде да те търсят, когато започнат да се притесняват.

Второто правило: научи топографията на околностите и изгради в съзнанието си ясна представа за картата. Тук ще развиеш т.нар. фотографска памет.

Бързи насоки как да запомниш топографската карта

Какво практично може да научиш преди да се впуснеш в дивата природа.

 • Топография: къде са хълмовете и долините? Къде са основните водоизточници. Какво ще намериш, ако следваш реката? Какво ще намериш, ако следваш планината?
 • Четирите посоки: какво има в 4-те посоки? Има ли важни пътни артерии като магистрали, влакови релси, реки, езера, градове?
 • Опорни точки: има ли разположени радио антени по върховете на планините, хълмовете? Ако се изкачиш на близкото възвишение, какво ще видиш отвисоко в трите посоки?
 • Населени места: Има ли наблизо населено място? Кои са градовете, селата, около гората, в която се разхождаш?

Разучи терена, където ще се разхождаш

Дори, когато тръгнеш на обикновено пътешестие в някой град или другаде, умението ти за ориентация ще те улесни и спести много време. Неведнъж сме виждали „лутащи се туристи“, дори в собствения ни град. Гледат карта, гледат телефона и, докато го правят разпитват минаващите, въртят се по посока на телефона си, за да ги засече и т.н., после тръгват на някъде връщат се, ходят в кръг или избират най-дългия маршрут. Дори и ти сигурно си попадал в подобна ситуация? Представи си същата тази картинка, но в гората, разчитайки единствено и само на себе си.

Не само, когато тръгнеш на подобно приключение, а и на пътешествие в друга страна, съветваме:

 • Разучи какво има в близост около теб;
 • Следващата стъпка е да обхванеш по-голям радиус и да запомниш какво има на по-голямо разстояние.

#2 – По време на пътешествието ти

Ако си си написал домашното е време да поемеш на дълго пътешествие, да внимаваш и да се забавляваш!

Ето какво трябва да си научил до този момент. Пример:

 • Следвайки реката на юг ще те отведе в град;
 • Тръгвайки на запад ще попаднеш в съседна гора или пред теб ще се открие равно пасищно поле;
 • Поемайки на изток ще стигнеш до най-близкото населено място;
 • Вървейки само на север скоро ще чуеш шума на колите от магистралата.

#3 – След като се прибереш вкъщи 

Когато се прибереш вкъщи от дългото пътешествие, вече зад гърба си имаш безценна възможност да научиш още повече. Ключът е да надградиш наученото.

Ето и как да го направиш:

 1. Начертай карта откъде си минал и се опитай да отбележиш локациите на нещата, които си видял: опитвайки се да обозначиш отличителните знаци, границите на горите, през които си минал, високи и ниски точки на хълмове, върхове, големи скалисти образования и т.н. Това упражнение е нетолкова да очертаеш карта, а по-скоро да си спомниш какво ти е направило впечатление и какво си запомнил. По този начин тренираш себе си да развиеш своето внимание.
 2. Разкажи за своето приключение на близък приятел и го помоли да ти задава въпроси. Опитай се да запомниш последователността на събитията. Откъде си тръгнал? След това какво се е случило? Какво ти е направило впечатление от всяка една важна точка от пътешествието? С упражения ще станеш много умел да запомняш дори и най-незначителни детайли в правилния ред.
 3. Повтори пътешествието и посети абсолютно същите места. Всеки път, когато минеш през дадено място ще може да обвързваш всеки детайл с точно определената локация. По този начин ще създаваш мислени връзки, опознавайки постепенно гората. Това е ключът!

И ВСЕ ПАК КАКВО ДА ПРАВИШ, АКО СЕ ЗАГУБИШ

Най-голямата грешка, която правят всички, когато се загубят е да се паникьосат. Ако тръгнеш да се притесняваш къде точно се намираш, веднага спри! Никога не би искал да продължаваш в гората, докато си в това състояние и както се казва да вървиш „на сляпо“.  Важно е да се успокоиш, да се огледаш наоколо и да събереш мислите си. Запитай се: в каква посока си вървял, къде точно се намира гората, в която си? Накъде са 4-те посоки? Знаем, че е лесно да се чете и да се каже, но още по-трудно е, ако не мислиш трезво и започнеш да се луташ. Както казахме и по-горе, но ще го повторим…НИКОГА не тръгвай на разходка по необозначен терен, без маркировка, ако не си си написал домашното.

Не за подценяване е и подготовката на раница ти. Какво ще вземеш? Научи в следващата статия в нашия блог.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *