Корпоративни решения

Потребителска електроника

Findy - лого бяло

Блог

Притежаваш ли умението да се ориентираш? Част 1

Притежаваш ли умението да се ориентираш? Част 1

Случвало ли ти се е да загубиш ориентация дори само, когато си излязъл на приятна разходка в гората, отклонявайки се от обозначените пътеки? Ако имаш подобен опит, то чувствата на напрежение и уплаха са ти познати. 

Ще споделим с теб няколко полезни съвети как да се ориентираш в подобна ситуация, когато не може да използваш своите технологични устройства. 

Ориентацията е умение да разчиташ само на себе си, усвоява се лесно и може да те спаси. То започва като се научиш първо да вървиш в права линия в гората (колкото и да е странно, това е адски трудно) до разучаването в детайли на терена около теб. 

Но, дори, когато не си преживял подобна ситуация прочетеното тук ще ти поднесе познания, които ще те направят уверен, когато решиш да преоткриваш и да се наслаждаваш на природата.

ПОЛЗИ ОТ УМЕНИЕТО ДА СЕ ОРИЕНТИРАШ

Твоите 5 сетива са липсващото звено между случващото се навън и способността да усещаш, разпознаваш и усвояваш модели с практическа насоченост.

​Днес за повечето хора умението за ориентация е „атрофирало“. Това малко или много влияе върху ефективността и функционирането на мозъка.

Хората, които тренират своята ориентация реагират по-бързо, по-фокусирани са и по-способни да запомнят, приемайки и анализирайки огромно количество данни. 

Целта ни с тази статия е да ти покажем, че с лекота, удобство и увереност може да преоткриваш дивата природа. Както, и да разкрием силата на твоя ум.

НАБОР ОТ НАВИГАЦИОННИ УМЕНИЯ 

Всеки човек се ражда с готов изграден инстинкт за ориентиране в природа и на непознати места. Тези умения са наследени още от предците ни и са заложени във всеки един от нас. Може би, неосъзнавайки това, но то е така. 

Притежаваме еднакви способности за ориентация. Ето тези 5 умения, които те правят способен да опознаваш всичко в детайли: 

1. 5-те сетива (зрение, слух, обоняние, вкус, усещане при допир),

2. Способност да се успокоите и да се съсредоточите в случващото се около вас,

3. Способност да формирате и запомняте картинки,

4. Способност да запомняте истории и последователни събития,

5. Способност да очертаете карта и да опишете нещата от природата.

Ще се убедиш, че в основата на навигацията са именно точно тези 5 умения. 

КАК ДА ИЗГРАДИШ СВОИТЕ НАВИГАЦИОННИ УМЕНИЯ

Споделяме няколко забавни упражнения, които ще изградят навигационните ти умения. Започваме като си избереш начална точка и поетапно изследваш и научаваш в един мислен кръг всичко в детайли около теб. 

1. Избери си начална точка. Обозначи я с пръчка, флаг, или използвай,примерно, скала. Маркирай 4-те посоки с пръчки или по друг разбираем за теб начин. Може да използваш за навигация слънцето.

2. Отдели си няколко мунити, за да разучиш около теб. Погледни дърветата, растенията, усети посоката на вятъра. Затвори очи и се опитай да чуеш други шумове около теб – колите от близък път, шума на река, поточе и др. Отговори си на въпроса от каква посока идва всеки един от тях? Може ли да запомниш отличаващите се знаци? 

3. Избери посока и направи 20 крачки. Съсредоточи се и усети с 5-те си сетива всичко случващо се около теб. Огледай се. След като направиш още 10 крачки отново спри, повтори упражнението и погледни откъде си дошъл. 

4. На всеки 10 направени крачки се връщай от мястото, откъдето преди това си тръгнал. Обърни внимание на всичко ново, което ти прави впечатление. 

5. Избери друга посока и повтори горните стъпки. 

6. Упражнявай се като увеличаваш крачките в различните посоки от стартовата ти позиция. Постепенно стигни до 100 крачки и не забравяй всеки път да спираш и да се оглеждаш. Важно е да се обръщаш назад и да се опитваш да се връщаш по абсолютно същия път, който си изминал.

Може да се упражняваш винаги, по всяко време и на различни места, и ще видиш, че в един момент неосъзнато запомняш всичко около теб и ти правят впечатление малки детайли. 

Ще се радваме, ако сме ти били полезни и интересни! Очаквай втората част от статията съвсем скоро! 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *